Sözleşmesi Olmayan İşletmeler Çiğ Süt Toplayamayacak

Sözleşmesi Olmayan İşletmeler Çiğ Süt Toplayamayacak

3 Nisan 2024
2102 defa okundu
Manavgat İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik gereği, sözleşmesi olmayan işletmelerin çiğ süt toplayamayacağını söyledi. 

Demirtaş, konu ile ilgili olarak açıklama yaptı.

Sözleşme süresinin en az 6 ay en fazla 1 yıl olacağını belirten Demirtaş, "Söz konusu sözleşmeler noter veya il veya ilçe müdürü onayı ile yapılabilecektir. Yönetmelik hükümleri kapsamında sözleşmeli olarak süt almayan alıcılar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince cezai hükümlerin uygulanacaktır." dedi. 

Konu ile ilgili  Manavgat Süt Üreticileri Birliği(MASÜB) yetkilileri, ve ilçede faaliyet gösteren süt işleme tesisleri yöneticileriyle toplantı yaptıklarını kaydeden Demirtaş, toplantıda 16 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve çiğ süt üretimi yapan üretici, üretici örgütleri ile alıcılar arasında akdedilen, çiğ süt alım satım sözleşmesi ile ilgili usul ve esasları kapsayan yönetmelik hususlarının hatırlatıldığını ifade etti. 

Bakanlığın, 2016 yılında sözleşme yapılmadan pazarlanan sütler ile soğutulmadan pazarlanan sütlerin destekleme dışında bırakılacağını açıkladığını hatırlatan Demirtaş, "Yönetmelikle birlikte sütün sanayiye sunumu daha güvenli hale gelecek, üretimin sürdürülebilirliği ve fiyat istikrarı sağlanacak, çiğ sütte kalite artacak. Sözleşme süresi en az 6 ay en fazla 1 yıl olacak." diye konuştu.

Öteyandan  Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB) Başkanı  Bilal Ay ise 2015 yılında  Manavgat'ta toplamda 6 bin 177 ton 693 litre süt toplandığını açıkladı.  Manavgat'ta mevsimine göre günlük 35 ile 40 ton arasında süt toplandığını belirten Ay, ilçede çiğ sütün litresinin 98 kuruş olduğunu kaydetti. Sağım üniteli sütün litresinin 1,2 lira olduğunu vurgulayan Ay,  Antalya'da toplanan günlük 350 sütün yüzde 13'nün  Manavgat'ta üretildiğinin altını çizdi. Ay, ilçede toplanan sütün, birliklerinin kurduğu 30 tonluk süt soğutma tanklarında muhafaza edildiğini sözlerine ekledi.