Terör, Alman ve İskandinav Turist Erken Rezervasyonlarını Yüzde 40 Düşürdü

Terör, Alman ve İskandinav Turist Erken Rezervasyonlarını Yüzde 40 Düşürdü

18 Nisan 2024
2036 defa okundu
Antalya Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, terör olaylarının, Alman ve İskandinav turist erken rezervasyonlarını, bir önceki yıla göre, yüzde 40 oranında düşürdüğünü söyledi.

Hüseyin  Aydoğan, yaptığı açıklamada,  Rusya ile uçak krizi,  İstanbul'da  Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamada 11 Alman turistin ölmesi,  Suriye'deki savaş ortamı ve en son  Ankara'daki patlamanın, ülke turizmini belirsizleştirdiğini kaydetti.  Aydoğan, "Avrupalı turist tatilde kendini güvende hisseder. Terör olayları, patlamalar başta Almanlar olmak üzere Avrupalı turisti tatile çıkmada korkuttu. En fazla korku da dünyada en fazla tatile çıkan Almanlarda oldu." dedi. 

Sultanahmet Meydanı'nda 11 Alman turistin hayatını kaybetmesinin 35 yıldır  Türkiye'de düzenli tatil yapan Alman turistleri korkuttuğunu vurgulayan  Aydoğan, "Ortadoğu'daki terör olayları, Suriyedeki savaş ve  Sultanahmet'teki patlamada 11 Alman turistin hayatını kaybetmesi, Alman turistleri sezon öncesi beklemeye sevk etti. Buda 2016 erken rezervasyonlarını yüzde 40 oranında düşürdü. Şu anda Avrupalı ve İskandinav turistlerde endişeli bekleyiş var. Alman ve Avrupalı turistler terör endişesi nedeniyle tatil tercihlerini yakın ülkeler  İspanya ve  Yunanistan'a yapıyor." diye konuştu.

Türkiye ve  Antalya turizminin, Alman ve Kuzey Avrupalı turist için en önemli avantajının  İspanya,  İtalya,  Portekiz ve  Yunanistan'a göre  ucuz ve kaliteli konaklama tesislerinin olması olduğunun altını çizen  Aydoğan, Avrupalı turistlerin durum değerlendirmesine bağlı bekleyişinin mart ayında netleşeceğini açıkladı. 

Uçak kriziyle birlikte  Antalya bölgesinde Rus turizminin sıfırlandığını, en fazla faturayı 1 Ocak'tan itibaren turizm sektörüyle iş yapan 20'nin üzerindeki iş kolunun ödediğini dile getiren  Aydoğan, şunları kaydetti: "Bölgemiz ilk defa son 15 yılın turizm krizini yaşıyor. Rus turizminin sıfırlanması yanı sıra Alman ve İskandinav turizminde yüzde 40 düşme yaşıyor. Bu belirsizliğe bağlı kriz bir ay içinde aşılmazsa sezonda Alman,  Belçika,  Avusturya,  Hollanda, Rus ve İskandinav turizminde çok ciddi sıkıntılar yaşarız. Bununda ülke ekonomisine kaybı 3 milyar doların üzerinde olur.  Antalya bölgesi yıllık 250 bin turizm işçisi istihdam ediyor. Bu tehlikeye girer. Turizm çıkmaza girer. Gençler, turizmi kendileri için gelecek olarak görmez."